ARGENTYNA, CHILE - FESTIWAL WINA W MENDOZIE

Dni:13

Program wycieczki

Argentyna (Buenos Aires, Mendoza) - Chile

Festiwal Wina w Mendozie, jazda konna wśród winiarni,

rafting na rzekach górskich Andów, trekking, degustacja win

 

Argentyna jest piątym producentem wina na świecie, największym w Ameryce Łacińskiej. Winnice uprawiane są głównie w zachodniej jej części, gdzie gleba, warunki klimatyczne i wysokość nad poziomem morza pozwalają na produkcję najlepszych win. Z pośród wszystkich prowincji to właśnie Mendoza uznawana jest za najważniejszy obszar winny Argentyny – tutaj produkuje się ponad 60% wszystkich argentyńskich win.

Najważniejszym produktem prowincji Mendoza jest Malbec, a w następnej kolejności Caberner Sauvignon, Merlot, Syrah oraz Chardonnay. Malbec to czerwony szczep winny pochodzący z Francji. Do Argentyny wprowadzono go w 1868 roku i tutaj przyjął się wspaniale i z wielkim sukcesem produkowany jest do dnia dzisiejszego. Malbec najlepiej łączyć z kaczką, wieprzowiną, stekami
i (oczywiście) asado.

Spośród wszystkich regionów Mendozy na uwagę zasługują dwa: Lujan de Cuyo
i Valle de Uco – doliny malowniczo usytuowane na wschodnich zboczach Andów. Znajdują się w cieniu Aconcaguy – najwyższego szczytu Ameryki Południowej, zwanego Dachem Andów. Oba te regiony zajmują ważne miejsce na argentyńskim Szlaku Wina, a w trakcie naszej wycieczki odwiedzimy najlepsze ich winnice. Dowiemy się jak powstaje dobre wino, jak należy je oceniać i degustować oraz z czym najlepiej smakuje. W winnicach będą czekać na Państwa wyśmienite przekąski.

Andy to najdłuższy (ponad 9000 km), a po Himalajach i Karakowrum także najwyższy łańcuch górski
na Ziemi. W Andach Argentyńskich znajduje się należący do Korony Ziemi szczyt Aconcagua (6961m n.p.m.) – najwyższa góra Ameryki Południowej. Wioski takie jak Picheuta, Polvaredas, Punta de Vacas, znajdujące się u podnóża Andów są częstym przystankiem dla tych, którzy wybierają się na królową argentyńskich gór.

Enolog to specjalista w dziedzinie produkcji i znawca wina. My proponujemy Państwu spotkanie z wyjątkową postacią. Matias Michelini jest jednym z bardzo znanych enologów młodego pokolenia. Mieszka w Valle de Uco i wytycza trendy w winiarstwie Argentyny. Jest profesjonalistą, a o produkcji wina i samym winie opowiada interesująco i z pasją. Spotkanie z nim połączone jest z degustacją win oraz wspólnym asado – tradycyjnym i niezwykle popularnym w Argentynie rodzaju barbecue, gdzie potrawy (głównie wołowinę) przyrządza się na otwartym ogniu.

 

Co zyskasz wybierając się w podróż do Argentyny szlakiem wina i lokalnej kuchni?

-   poznasz najciekawsze miejsca Buenos,

-          weźmiesz udział w największym festiwalu wina w Ameryce Południowej,

-          zobaczysz wyjątkowe krajobrazy Andów podczas trekkingu,

-          odwiedzisz najpiękniejsze winnice regionów Lujan de Cuyo i Valle de Uco,

-          spotkasz wyjątkowych enologów, dla których wino jest pasją życia,

-          codziennie będziesz degustować lokalne wina,

-          doświadczysz lokalnej gastronomi, zarówno tej tradycyjnej, jak i nowoczesnej,

-          dowiesz się wielu ciekawych informacji na temat wina (historii, uprawy, odmian)
i weźmiesz udział w kursie degustacji win.

Zapraszamy w wyjątkową dla ciała, ducha i podniebienia podróż do Argentyny!

 

DZIEŃ 1

Spotkanie z koordynatorem Abdar na Lotnisku Chopina w Warszawie w hali odlotów (meeting point). Nasz przedstawiciel przekaże Państwu boardingi (odprawę zrobimy dla Państwa dzień wcześniej) oraz udzieli wszelkich niezbędnych informacji.

18:30 Przelot do Buenos Aires przez jeden z portów lotniczych w Europie

DZIEŃ 2 – WITAJCIE W BUENOS

Witajcie w Buenos Aires! Rozpoczynamy od city tour – Boskie Buenos Aires! Podczas wycieczki odwiedzimy najbardziej charakterystyczne miejsca. Pierwsze z nich to La Boca, gdzie narodziło się tango. Ta portowa dzielnica słynie także ze stadionu La Bombonera, w której swoją karierę rozwijał Diego Maradona (zwiedzanie stadionu opcjonalnie). Następnie przejedziemy przez najstarszą część miasta – Palermo, kierując się do zabytkowego centrum. Tam na Placu Majowym, odwiedzimy Katedrę oraz Pałac Prezydencki – słynny Casa Rosada, z którego przemawiała wielokrotnie Evita. Przespacerujemy się także miejskim deptakiem La Florida! Transfer klimatyzowanym autokarem z polskim przewodnikiem. Po południu zakwaterowanie w hotelu. Obiad we własnym zakresie. Czas wolny.Wieczorem spacer po porcie Puerto Madero. Podziwianie panoramy nowoczesnego centrum miasta oraz odnowionego portu, który dziś jest miejscem spotkań biznesowych i ekskluzywnych kolacji. Pierwsze wspólne zdjęcia na tle mostu kobiety. Następnie kolacja w klimatycznej restauracji w Puerto Madero z argentyńskim stekiem i winem w roli głównej.

DZIEŃ 3 – ROWERY, GRA MIEJSKA, PIKNIK

Dziś wyjątkowe odkrywanie uroków Buenos Aires. Poznamy miasto z perspektywy roweru! Wtopimy się w miejską przestrzeń i odwiedzimy najpiękniejsze zakamarki Buenos, takie jak słynne San Telmo, Puerto Madero, Rezerwat Ekologiczny oraz Palermo, gdzie dotrzemy do niezwykłego miasta duchów - Cmentarza Recoletta. Tutaj spoczywa m.in. Evita Peron. Nietypowe zwiedzanie podczas gry Na tropie tajemnic! Następnie rowerami przejedziemy do miejskiego parku, gdzie przygotujemy dla Państwa piknik (kanapki, wędlina, napoje niegazowane i wino). Rozdanie nagród dla zwycięzców gry. Powrót rowerami do hotelu ok. 17:00.

DZIEŃ 4 – TANGO BUENOS

Dzień wolny na zwiedzanie miasta we własnym zakresie. Dodatkowe możliwość zorganizowania dodatkowych aktywności np. prywatnego kursu tanga. Bo jeśli tango to tylko w Buenos Aires! Tutaj tango się narodziło i tylko tutaj możliwe jest prawdziwe zanurzenie w jego klimat. Wieczorem uroczysta kolacja i Tango Show w jednym z najpiękniejszych klasycystycznych wnętrz. W cenie kolacja z napojami (napoje bezalkoholowe, wino, piwo, kawa/herbata) oraz 2 godzinny koncert tanga
z pokazami najlepszych artystów.

DZIEŃ 5 - MENDOZA

Po śniadaniu wymeldowanie w hotelu, transfer na lotnisko. Przylot do Mendozy ok. południa, transfer do hotelu ***/****. Czas wolny na odpoczynek po podróży. Następnie zwiedzanie miasta z przewodnikiem. Wieczorem kolacja w jednej z klimatycznych, argentyńskich restauracji, której kuchnia oparta jest na najwyższej jakości produktach regionalnych oraz produkowanym lokalnie najlepszym winie Argentyny.

DZIEŃ 6 – MENDOZA NA KONIACH

Po śniadaniu (ok. 9:00) transfer do najpiękniejszej części prowincji - Lujan de Cuyo lub Valle de Uco. Proponujemy Państwu wyjątkowy sposób zwiedzenia regionu – na koniach, w stylu słynnych argentyńskich gaucho. Przygotujcie się na zapierające dech scenerie Andów. W odwiedzanych winnicach degustacja najlepszych win, połączona z opisem warunków ich produkcji i kursem sommelierskim. Obiad w winnicy. Po południu powrót do hotelu.

DZIEŃ 7 - RAFTING

Dzisiaj czeka na Was dużo emocji. Przygotujcie się na wielką przygodę - spływ górską rzeką! Po śniadaniu (ok. 9:00) transfer do miejscowości Blanco Encalada. Tam każdy z uczestników wyprawy zostanie wyposażony w niezbędny ekwipunek (kamizelka ratunkowa, kask, wiosło) i zapoznany z podstawami raftingu oraz zasadami bezpieczeństwa. Na każdym pontonie będzie obecny przewodnik, który ma ogromne doświadczenie w spływach i podczas całej drogi (ok.13km/1h) będzie wspierał Państwa w nawigacji i dostarczał wskazówek. Następnie przejazd do winnicy w Lujan de Cuyo, gdzie czeka na Państwa degustacja win oraz obiad. Powrót do hotelu ok. godz. 16. Wieczorem kolacja, czas wolny lub wyjście do miasta.

DZIEŃ 8 – TOUR PO ANDACH

Tego dnia proponujemy Państwu wycieczkę po Cordon del Plata – wyjątkowo pięknym paśmie górskim. Będziemy jechać wzdłuż rzeki Mendoza, zobaczymy Porterillos – osadę ze sztucznym jeziorem, wioski takie jak Picheuta, Polvaredas, Punta de Vacas. Odwiedzimy kompleks narciarski Penitentes, a także Most Inków – niezwykłą formę skalną, która utworzyła naturalny most nad rzeką Las Cuevas. Dotrzemy do punktu widokowego na Akoncaguę gdzie odbędziemy mini trekking do przepięknej Laguny Horcones. Czas trwania - 8 godzin (dostępność od 15 października do 31 marca).

DZIEŃ 9 – DZIEŃ Z ENOLOGIEM

Po śniadaniu (ok. 10) przejazd do Valle de Uco. Po winnicy oprowadzi Państwa Matias Michelini. Spotkanie z nim dostarczy Państwu ciekawych informacji na temat wina i jego produkcji. Będzie również połączone z degustacją win oraz asado – tradycyjnym argentyńskim pieczeniem mięsa na otwartym ogniu.

Po powrocie do Mendozy (ok. 16) czas wolny, kolacja, wyjście do miasta.

* UWAGA! Istnieje możliwość zakupu wina i nadania go do Polski za pośrednictwem firmy, która zajmuje się jego profesjonalnym przesyłaniem w różne części świata. Ułatwi to Państwu transport wina, a jego skosztowanie po powrocie pozwoli przywołać najlepsze wspomnienia z wyprawy.

DZIEŃ 10 – FESTIWAL WINA

Festiwal Wina w Mendozie jest jednym z najważniejszych wydarzeń kulturalnych w całym kraju. Jego początki sięgają XVII wieku, a oficjalnie 1936 roku, kiedy zdecydowano, że winobranie jest tak ważnym aspektem życia mieszkańców, że należy mu się specjalna celebracja. Podczas festiwalu organizowane są fiesty uliczne. Do najważniejszych wydarzeń festiwalu należą: La Via Blanca (powitanie królowych), Carrousel (parada królowych i księżniczek wzdłuż głównych ulic miasta, która ma miejsce następnego dnia) oraz wydarzenie, na które wszyscy czekają: Główna Ceremonia połączona z wyborami Królowej Festiwalu. Zabawa ma miejsce w Romero Day Greek Theater i jest imponującym spektaklem światła, dźwięku i pokazów artystów, a jej finał stanowi pokaz sztucznych ogni.

DZIEŃ 11 - CHILE

Po śniadaniu wymeldowanie z hotelu i transfer na lotnisko. Przelot do Santiago de Chile. Na lotnisku czeka na Państwa przewodnik. Przejazd do hotelu, zameldowanie i czas wolny na odpoczynek. Obiad we własnym zakresie. Po południu zwiedzanie miasta z przewodnikiem i transportem. Zakończymy uroczystą kolacją w tradycyjnej restauracji, gdzie podstawą są najwyższej jakości produkty regionalne.

DZIEŃ 12

Po śniadaniu wymeldowanie z hotelu.

Prywatny transfer na lotnisko.

Wylot do Polski.

DZIEŃ 13

Przylot do Warszawy.

Zakończenie wycieczki.

 

Dodatkowe atrakcje

Dla najbardziej aktywnych z przyjemnością zorganizujemy kilkugodzinny trekking po Andach, a dla osób szukających czegoś naprawdę wyjątkowego proponujemy rappel. Zjazd (wysokość ok. 18 m) zorganizujemy w pięknej scenerii, zaraz przy wodospadzie.

Istnieje również możliwość zorganizowania całodziennego: raftingu, zwiedzania winnic na koniach lub rowerach. Dla chętnych, by zobaczyć, jak w tradycyjny sposób przygotowywali posiłki Indianie oraz gauchos zachęcamy do odwiedzenia restauracji „Siete Fuegos”.

 

Restauracja „Siete Fuegos” to miejsce niezwykłe. Jej właściciel - Francis Mallmann dorastał
w Patagonii. Przez wiele lat obserwował tradycyjne przygotowywanie dań i zainspirowany kontynuuje tę tradycję, przygotowując posiłki na otwartym ogniu. Zachęcamy do udziału
w tym wydarzeniu i poznaniu niesamowitej atmosfery, która mu towarzyszy. W kompleksie znajduje się również hotel, można więc przedłużyć swój pobyt w tym miejscu.

 

CENA PRZELICZANA NA ZAMÓWIENIE

 

Tel.: +48 728 939 279biuro@abdar.pl