Polityka prywatności BP ABDAR

powrót

POLITYKA PRYWATNOŚCI BIURA PODRÓŻY ABDAR

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych

 

KTO JEST ADMINISTRATOREM MOICH DANYCH OSOBOWYCH?

Administratorem Państwa danych osobowych jest Biuro Podróży ABDAR z siedzibą w Ustroniu kod pocztowy 43-450, ul. A.Brody 33c oddział Kraków, ul. Kościuszki 30/2, 30-105 Kraków NIP: 5482333894 zwane dalej ABDAR

Z administratorem ochrony danych można skontaktować się pocztą elektroniczną pod adresem e-mail aod@abdar.pl lub pocztą tradycyjną pisząc na adres: Administrator Ochrony Danych, Biuro Podróży ABDAR, ul. Kościuszki 30/2, 30-105 Kraków

JAKIE DANE PRZETWARZAMY?

Państwa dane osobowe które są niezbędne do wykonania umowy lub podjęcia działań na Państwa życzenie przed zawarciem umowy takie jak:

-    dane teleadresowe,

-    imiona i nazwiska oraz daty urodzenia osób wyjeżdżających

-    numery telefonów,

-    numery paszportów przy wyjazdach do Państw nienależących do Unii Europejskiej,

-    adresy e-mail oraz adres IP,

-    historię odbytych podróży,

W JAMIM CELU I NA JAKIEJ PODSTAWIE PRZETWARZAMY DANE OSOBOWE?

Państwa powyższe dane osobowe pozyskane w związku z przygotowaniem do zawarcia umowy lub zawarciem umowy będą przetwarzane w celach:

  1. zawarcia i wykonania umowy o usługi, w tym zapewnienia poprawnej jakości usług turystycznych (podstawa prawna – art. 6 ust. 1 lit b RODO) – „wykonanie umowy”,
  2. wykonania ciążących na naszej firmie obowiązków prawnych, np. wystawiania i przechowywania faktur czy udzielania odpowiedzi na reklamacje (podstawa prawna – art. 6 ust. 1 lit c RODO) – „obowiązek prawny”,
  3. dochodzenia roszczeń wynikających z umowy (podstawa prawna – art. 6 ust. 1 lit. f RODO) – „prawnie uzasadniony interes”,
  4. marketingu usług własnych w trakcie trwania umowy (podstawa prawna – art. 6 ust. 1 lit. f RODO) – „prawnie uzasadniony interes”, marketingowych, w przypadku wyrażenia przez Państwa zgody na wykorzystanie danych w tym celu (podstawa prawna – art. 6 ust. 1 lit a RODO) – „zgoda”.

KTO MOŻE BYĆ ODBIORCĄ TWOICH DANYCH OSOBOWYCH?

Państwa dane osobowe mogą być przekazywane tylko i wyłącznie kontrahentom i partnerom ABDAR biorącym udział w realizacji zawartej przez Państwo Umowy o uczestnictwo w imprezie turystycznej, takim jak:

  • hotele i inne obiekty noclegowe, inni touroperatorzy lub pośrednicy turystyczni którym zlecone zostało pośrednictwo w realizacji imprezy turystycznej, linie lotnicze, przewoźnicy, piloci i rezydenci, pośrednicy wizowi i konsulaty, agenci turystyczni działający na podstawie umowy agencyjnej,
  • poczta i firmy kurierskie, które będą dostarczać przesyłki do Państwa,
  • podmioty lub organy uprawnione na podstawie przepisów prawa,
  • towarzystwa ubezpieczeniowe, które wykorzystują dane w celu zawarcia i wykonania umowy ubezpieczenia, w tym dokonania oceny ryzyka ubezpieczeniowego i likwidacji ewentualnej szkody oraz dochodzenia roszczeń związanych z zawartą umową ubezpieczenia.

JAK DŁUGO BĘDĄ PRZECHOWYWANE DANE OSOBOWE?

Okres przetwarzania Państwa danych osobowych jest uzależniony od okresu niezbędnego do realizacji wymienionych powyżej celów i od podstawy prawnej i będzie to odpowiednio czas:

a) trwania umowy,
b) wykonywania obowiązków prawnych oraz czas, w którym przepisy prawa nakazują nam przechowywać dane, np. przepisy podatkowe,
c) po którym przedawnią się roszczenia wynikające z umowy,
d) do momentu wycofania zgody.

JAKIE MASZ PRAWA W ZAKRESIE PRZETWARZANIA TWOICH DANYCH OSOBOWYCH?

Mają Państwo prawo do:

-    żądania dostępu do Państwa danych osobowych,

-    sprostowania danych,

-    żądania uzupełnienia niekompletnych danych osobowych,

-    usunięcia danych lub ograniczenia przetwarzania,

-    wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania Państwa danych osobowych,

-    przenoszenia danych osobowych, tj. do otrzymania od nas Twoich danych osobowych w powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu w celu przesłania ich innemu administratorowi danych,

-    nie podlegania decyzji, która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu i wywołuje wobec Państwa skutki prawne lub w podobny sposób wywiera istotny wpływ,

-    cofnięcia wyrażonej zgody w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Państwa danych, którego dokonano na podstawie udzielonej zgody przed jej cofnięciem,

-    prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych jeżeli uważają Państwo, że przetwarzanie Państwa danych osobowych narusza przepisy prawa.

CZY MOJE DANE MOGĄ BYĆ PRZEKAZYWANE DO KRAJÓW TRZECICH?

Państwa dane nie będą przekazywane do państwa trzeciego, o ile udział w imprezie turystycznej nie jest realizowany przez lub w państwie trzecim. Przez państwo trzecie rozumie się wszystkie kraje poza państwami członkowskimi Unii Europejskiej, Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, innymi krajami będącymi sygnatariuszami porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz Szwajcarią.

CZY PODANIE DANYCH JEST DOBROWOLNE?

Podanie danych jest dobrowolne jednak ich brak uniemożliwia wykonanie umowy polegającej na oferowaniu, organizowaniu i świadczeniu usług turystycznych oraz usług związanych z organizacją wyjazdów. Wykonanie umowy nie jest uzależnione od wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu marketingowym.

INFORMACJE NA TEMAT ZAUTOMATYZOWANEGO PODEJMOWANIA DECYZJI

Biuro Podróży ABDAR korzysta z systemów służących do zautomatyzowanego podejmowania decyzji. Profilowanie wykonywane jest w oparciu o posiadane dane, w szczególności o dane dotyczące świadczonych wcześniej usług. Profilowanie może mieć wpływ na informacje marketingowe oraz oferty, jakie Państwo mogą otrzymywać - oferta będzie dopasowywana do Państwa potrzeb.

GROMADZENIE INNYCH DANYCH PRZEZ STRONĘ WWW.ABDAR.PL

Na naszych serwerach przechowujemy także inne dane niż te, które pozyskujemy z wykorzystaniem plików "cookies". Te dane to przede wszystkim adresy IP, czas nadejścia zapytania do naszego serwera, nazwę stacji roboczej użytkownika i informacje o tym, jakiej używa przeglądarki. Ponadto, jeśli użytkownik zostaje przekierowany na stronę internetową naszego serwisu z innej strony internetowej to zbieramy informację o adresie URL, z którego nastąpiło przekierowanie.